Тронка

Тронка

 

ОРИГІНАТОР: Приватне науково -виробниче об'єднання "Бор".

ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИН УКРАЇНИ з 2005 року.
Сорт виведений шляхом індивідуального відбору в F-2 з популяції схрещування сортів: Одеська - 51, Одеська - 66, і Ерітроспермум - 121.

ЗОНА ВИРОЩУВАННЯ: Сорт придатний для обробітку по всій території України, проте найкраща зона обробітку правобережна лісостеп України.

АПРОБАЦІЙНІ ОЗНАКИ: різновид ерітроспермум. Вегетаційний період 265-280 днів. Колосіння і дозрівання раннє.

Колос: великий, пониклий, довгий (12-14 см), середньої щільності - на 10 см стрижня 23 колоска, циліндричний, білий, неламкий. Ості коротше колоса, середньої грубості, тонкі, забарвлення біла.
Колоскова луска: середня, овальна, нервація слабко виражена. Зубець середній, гострий, прямий. Плече середнє, піднесений. Кіль сильно виражений дощенту.
Стебло: порожнистий, середньої товщини, міцний. Висота рослин 75-80 см, форма куща - полусланка. При дозріванні білий або злегка жовтий. Восковий наліт сильно виражений, опушення відсутнє.
Лист: темно-зелений. Проміжною величини, восковий наліт сильно виражений, опушення відсутнє.

ОСОБЛИВОСТІ СОРТУ: даний сорт є лідером по врожайності. Ранньостиглий, з крупним високоякісним зерном, високопластічен до різних зон обробітку та придатний до різними технологіями обробітку, але більш схильний до інтенсивних технологій обробітку Сорт відноситься до лісостепової екологічної групи. Строки сівби - оптимальні, тільки розкущених посіви мають високуюзімостойкость, слаборозвинені і переросли посіви знижують зимостійкість.

Сорт стійкий: до грунтової та повітряної посухи, стійкий до вилягання та осипання, має комплексну стійкість до всіх захворювань озимої пшениці. Зерно: велике, маса 1000 зерен 50-60 грам, форма зерна овальна, забарвлення червоне, борозенка середня, підстава голе, чубок сильно опушен.

ЯКІСТЬ ЗЕРНА: сорт відноситься до групи сильних пшениць. Вміст клейковини 30%, білка 14,2%, сила борошна 450-661 о.а., обсяг хліба 1150см3, загальна оцінка хліба 9 балів.

ГОСПОДАРСЬКІ ОЗНАКИ:
у конкурсному сортовипробуванні за 3 роки 54 ц / га, що на 6,4 ц вище стандарту Фантазія од. Максимальний урожай за перший рік державного сортовипробування був отриманий на Крижопільському СДС Вінницька обл. в 2002 році 110,2 ц / га лісостеп, а в степу на Кіровоградській СДС 96,5 ц / га. Кращий врожай у державному сортовипробуванні в 2004 році отримано на Маньківської СДС Черкаська обл. 107 ц / га. Виробничий потенціал сорту 150 ц / га.

Краєвид

Краєвид

 

 ОРИГІНАТОР: ННЦ «Інститут землеробства НААН»

ЗОНА ВИРОЩУВАННЯ: Лісостепу та Полісся України.

ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИН УКРАЇНИ з 2013 року.

АПРОБАЦІЙНІ ОЗНАКИ: Сорт створено методом індивідуального добору з третього покоління гібридної комбінації. Різновидність – еритроспермум.
Кущ напівпрямостоячий. Стебло міцне, слабо виповнене, висотою 80-90 см. Листя, стебло та колос – неопущені, глянцеві, світлозелені. Листки великі за довжиною і шириною, яскраво-зеленого кольору, без воскового нальоту. Після достигання стебло та колос мають білий колір. Колос циліндричний, довжиною 8-9 см. Середньої щільності. Колоскова луска – яйцеподібна з добре вираженою нервацією. Зубець колоскової луски прямий, середньої довжини. Плече вузьке, скошене. Киль добре виявлений. Остюки розходяться в сторони, цупкі, солом’яно - жовті. Зерно червоне, крупне, яйцеподібної форми. Борозенка неглибока, чубчик середньо – опушений. Маса 1000 зерен – 48,6 г.

ЯКІСТЬ ЗЕРНА:
відповідає вимогам, що ставляться до цінних пшениць. Зерно містить до 14 % білки, 32 % сирої сирої клейковини. Борошномельні та хлібопекарські властивості добрі, сила борошна 320 о.а., об’єм хліба 620 мм.

ОСОБЛИВОСТІ СОРТУ: Сорт середньостиглий, дозріває за 80-285 днів, високоврожайний. Під час сортовипробовування (2007 - 2009 рр.) середня врожайність становила 9,75 т/га, що на 2,05 т/га перевищує стандарт. Зимостійкість – вище середньої. Висока стійкість до вилягання, борошнистої роси, септоріозу та фузаріозу колоса, стікання та проростання зерна в колосі, осипання.

Ужинок

Ужинок

 

 ОРИГІНАТОР: Селекційно-генетичний інститут НААН України.

ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИН УКРАЇНИ з 2010 року

ЗОНА ВИРОЩУВАННЯ: Степу та Лісостепу України.

БІОЛОГІЧНІ ТА ГОСПОДАРСЬКІ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Універсального або інтенсивного типу, Степової екології.За даними державного сортовипробування урожайність склала у Степу - 74,3 ц/га (+15,5 ц/га до стандарту); у Лісостепу - 69,0 ц/га (+4,9 ц/га); у Поліссі - 61,1 ц/га (+8,0 ц/га). За тривалістю вегетаційного періоду - середньоранній.Морозостійкість вищесередньої. Стійкість до грибкових захворювань підвищенна. Зимостійкість та жаростійкість високі. Стійкий до вилягання, осипання та проростання на пні.

ЯКІСТЬ ЗЕРНА:
належить до групи сильних пшениць. Сила борошна - 310-390 о.а., вміст клейковини - 26,5-28,2%. Загальна оцінка хліба - 5,0 балів.

АПРОБАЦІЙНІ ОЗНАКИ:
різновид - еритроспермум, відноситься до середньорослого типу (85-95 см). Колос веретеноподібний, середньої довжини та щільності. Після дозрівання колос тастебло мають солом'яно-жовтий відтінок. Колоскова луска яйцевидна, з добре виявленою нервацією. Плече вузьке, скошене, пряме, у лусках середньої частини колоса, кіль добре виражений. Зубець колоскової луски ледь зігнутий, короткий. Остюки середньої довжини., розходяться в сторони, середньо цупкі, солом'яно-жовті. Зерно червоне, середнє за крупністю (маса 1000 зерен 37-41 г), яйцеподібної форми, борозенка неглибока. Форма куща сланка. Листя середні за довжиною і шириною, прапорцевий листок слабо звисаючий. Восковий наліт середньої інтенсивності.

АГРОТЕХНІЧНІ ВИМОГИ:
універсального типу інтенсивності, рекомендується для вирощування за інтенсивною та звичайною технологіями. Добре реагує на азотні добрива підвищенням урожайності та покращенням технологічних якостей зерна. Середньочутливий до змін строків сівби.

Тітона

Тітона

 

 ОРИГІНАТОР: Приватне науково-виробниче об'єднання "Бор".

ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИН УКРАЇНИ з 2008 року.

ЗОНА ВИРОЩУВАННЯ: Степу, Лісостепу та Полісся України.

АПРОБАЦІЙНІ ОЗНАКИ: різновид еритроспермум. Висота стебла 79-84 см.

БІОЛОГІЧНІ ТА ГОСПОДАРСЬКІ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
Середньоранній. Морозостійкість, посухостійкість - вищесеред-ня, стійкий щодо осипання зерна, стікання та проростання зерна в колосі. Середньостійкий щодо вилягання, ураження борошнистою росою та бурої листової іржі. Потенціал врожаю 70-85 ц/га. Вміст білка в зерні 14,0-14,3 %, клейковини -29,7-30,3 %.
Відноситься до сильних пшениць.

АГРОТЕХНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ: Сорт високопродуктивний, універсального типу використання. Невибагливий до умов вирощування, попередників і строків сівби, має високу екологічну пластичність.Норма висіву насіння 4,5-5,5 млн. схожих насінин на 1 га залежно від зони вологозабезпечення.

Розкішна

Розкішна

 

 ОРИГІНАТОР: Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва.

ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИН УКРАЇНИ з 2009 року.

Сорт універсального типу використання, невимогливий до умов вирощування.

ЗОНА ВИРОЩУВАННЯ: за звичайною та інтенсивною технологією в зоні лісостепу України.


АПРОБАЦІЙНІ ОЗНАКИ:
Різновидність erythrospermum. Стебло з помірним восковим нальотом на верхньому міжвузлі. Колос циліндричної форми середньої (8-10 см) довжини і щільності (21-22 членика на 10 см довжини стрижня). Нижня колоскова луска ланцетної форми. Зубець колоскової луски довгий, ледь зігнутий. Плече колоскової луски вузьке, скошене. Зернівка червона, середньої довжини і ширини. Маса 1000 зерен 41,0 г. Натурна маса зерна 764 г/л.

БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ:
Сорт середньостиглий. Дозріває одночасно зі стандартом Подолянка, середньорослий (висота рослин 95-100см), стійкий до вилягання. Лист не опушений. Восковий наліт помірний спостерігається на листках в період кущення та на піхві прапорцевого листка підчас колосіння. Зимостійкість на рівні кращих стандартів: Донецька 48 та Перлина Лісостепу. В польових умовах толерантний до основних шкодочинних хвороб.

ГОСПОДАРСЬКІ ОЗНАКИ: cорт високоврожайний, універсального типу. Потенційна врожайність 12,0 т/га.

ЯКІСТЬ ЗЕРНА: - відмінна. За даними лабораторії якості зерна Інституту експертизи сортів рослин вміст білку 15,7 %, клейковини – 33,0 сила борошна – 370 о.а., об'єм хліба зі 100 г борошна 600 мл.

АГРОТЕХНІЧНІ ВИМОГИ: cорт універсального типу використання, невимогливий до умов вирощування. Придатний для вирощування після різних попередників, кращими є зайняті пари, багаторічні трави, кукурудза на силос за звичайною та інтенсивною технологією, але максимальний врожай Розкішна формує при застосуванні інтенсивної технології та оптимальних доз мінеральних добрив. Слід проводити захист рослин від хвороб і шкідників. Насіння перед посівом необхідно протруювати фунгіцидом в суміші з інсектицидом. Строки сівби оптимальні для озимої пшениці. Норма висіву насіння становить 4,5 млн. схожих зерен на 1 га, після пару i 5,0 млн. після непарових попередників.

 

 

Контакти

т.: +38 067 480 73 21

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.           facebook button psd48400 

Міністерство

mini 1