Ласточка одесская

Ластівка одеська

 

 ОРИГІНАТОР: Селекційно - генетичний інститут УААН.

 ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИН УКРАЇНИ у 2011 р.

 ГОСПОДАРСЬКІ ТА БІОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ: сорт інтенсивного типу універсального використання на високих агрофонах. Проявляє      високу врожайність. У державному сортовипробуванні (2009-2010 рр) забезпечив врожайність у середньому 78,4 ц / га і перевищив  національні стандарти на 5,2 -8,3 ц / га, або на 7,5-9,8%. Формує крупне (маса 100 зерен 42- 46г), добре зерно.
 Продуктивна кущистість середня (680-765 продуктивних стебел на 1 м ²). Середньостиглий. Період вегетації становить 275-278 днів. Щодо  високорослий (111-124 см), стійкий до вилягання (8-9 балів). Підвищена морозостійкість (7-8 балів), висока посухостійкість (8-9 балів). Сорт  проявляє комплексну стійкість до хвороб: бурої іржі (5-6 балів), стеблової іржі (7-8 балів), борошнистої роси (8-9 балів), септоріозу (5-6 балів),  фузаріозу колоса (5-6 балів) , твердої сажки (8-9 балів). Якість зерна. Сильна пшениця. Вміст білка 13,3-14,2%, вміст сирої клейковини 30-34%,  сила борошна 360-420 о.а. , Об'єм хліба 1620-1680 см ³, загальна хлібопекарська оцінка 5,0-5,2 бала.

 АПРОБАЦІЙНІ ОЗНАКИ: різновид еритроспермум. Колос білий, довгий (11-12 см), пірамідальної форми, середньої щільності (21-23 членика на  10 см стрижня). Форма колосковой луски яйцеподібна (довжина без зубця 9,34-9,78 мм, ширина 3,92-4,25 мм). Зубець колоскової луски     прямий, середній по довжині (3,92-4,25 мм). Плече колосковой луски прямий, ширина плеча 0,45-0,48 мм. Зернівка овальної форми (довжина  8,34-8,52 мм, ширина 3,32-3,38 мм, відношення довжини до ширини 2,34-2,57 мм).

 АГРОТЕХНІЧНІ ВИМОГИ: сорт має високу позитивну реакцію на підвищення агрофону, але відносно витривалий на низьких агрофонах і  непарових предшественнікам.

 ОСОБЛИВОСТІ СОРТУ: витривалий, має комплексну стійкість до захворювань і підвищену конкурентну здатність в біоценозі з бур'янами, придатний до екологічно чистих технологій (органічного землеробства).

Пилипівка

Пилипівка

  ОРИГІНАТОР: Селекционно- генетичний інститут УААН

 ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИН УКРАЇНИ у 2011 р.

 ГОСПОДАРСЬКІ ТА БІОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
 напівінтенсивного типу, степової екології, урожайність 7,24-8,09 т/га, що на 6,9% вище стандарту Одеська 267;
 середньоранній, колоситься та дозріває на 1-2 доби раніше Одеської 267;
 тривалість яровизаційного періоду та фотоперіодична чутливість се- редні;
 посухостійкість вище середньої, морозо-, зимостійкість високі;
 стійкість до летючої сажки – 8 балів, жовтої іржі – 7 балів, септоріозу – 6-7 балів, фузаріозу колосу – 5-6 балів;
 стійкий до проростання зерна на пні;
 стійкість до вилягання – вище середньої.

 ЯКІСТЬ ЗЕРНА: належить до сильних сортів пшениці сила борошна 280-450 о. а., вмiст білка 12,5-14,0%, об’єм хліба 1480 см3, загальна оцiнка хлiба 4,8-5,0 бала.

АПРОБАЦІЙНІ ОЗНАКИ: різновид еритроспермум, середньорослий, ви- сота рослини 110-120 см. Колос веретеноподібний, середньої щільності та довжини, після дозрівання світло-білого кольору. Остюки середні за розмі- ром, розходяться в сторони, не цупкі. Колоскові луски овально- яйцеподібні, зубець короткий (2 мм), нервація добре виражена, кіль доходить до основи луски, плече середньої ширини, пряме або трохи скошене. Зерно червоне, овальне. Маса 1000 зерен 38-40,5 г.

АГРОТЕХНІЧНІ ВИМОГИ: найбільш придатний для використання при звичайних технологіях вирощування по гірших попередниках. На відміну від сортів інтенсивного типу менш чутливий до зміщення строків сівби як у бік ранніх, так і пізніх. На збіднених на поживні речовини полях добре реагує на підживлення мінеральними добривами підвищенням урожайності та покращенням якості зерна. Дуже великі дози азотних добрив можуть викликати вилягання посіву.

Романтика

Романтика

 

ОРИГІНАТОРИ: Миронівський інститут пшениці ім. В. М. Ремесла УААН, Інститут фізіології рослин і генетики НАН України.

ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИН УКРАЇНИ з 2005 року.

Зона районування – Степ, Лісостеп і Полісся України.

БІОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ:

сорт інтенсивного типу, середньостиглий, високоврожайний (50,6-114,3ц/га). Вегетаційний період – 283-287 днів. Середньостійкий до проростання зерна в колосі і вилягання. Середня стійкість до бурої стеблової іржі і борошнистої роси.
Морозо-, зимо-, жаро- і засухостійкість середні (6-7 балів).

ЯКІСТЬ ЗЕРНА: відноситься до групи цінних пшениць, сила борошна – 288-296 о.а., об’єм хліба зі 100 г борошна – 960-1000 мл, вміст клейковини – 30,1-32,0%, сирого білка – 12,5-13,8%, загальна оцінка хліба – 3,6-4,0 бала.

АПРОБАЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ: різновид лютесценс, колос остистий, короткостебловий (71-76 см), циліндричний. Зернівка середніх розмірів. Маса 1000 зерен – 38-45 г.
Норма висіву – 5,0-6,0 млн схожих зерен на 1 га залежно від зони зволоження.

 

 

 

Шестопалівка

Шестопалівка

 

 ОРИГІНАТОР: Приватне науково-виробниче об'єднання "Бор".

ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИН УКРАЇНИ з 2007 року.

ЗОНА ВИРОЩУВАННЯ: Степу, Лісостепу та Полісся України.

АПРОБАЦІЙНІ ОЗНАКИ: різновид еритроспермум. Висота стебла 86-90 см. Кущ прямостоячий, рослини середньої висоти.

БІОЛОГІЧНІ ТА ГОСПОДАРСЬКІ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
Ранньостиглий. Має високі морозостійкість, посухостійкість, стійкий щодо осипання зерна, стікання та проростання зерна в колосі. Середньостійкий щодо вилягання, ураження борошнистою росою та бурої листової іржі. Зимостійкість сорту в умовах проморожування — вищесередня, в польових умовах за роки випробування зимостійкість сорту становила 8,5-8,8 бала. Стійкість сорту: до вилягання — 8,7-8,8 бала; до осипання — 8,1-8,8; до посухи — 8,1-8,4 бала. За роки випробування сорт слабо уражувався основними хворобами та шкідниками. Сорт високопродуктивний та високопластичний.
Потенціал врожаю 70-85 ц/га. Вміст білка в зерні 14,2-14,3 %, клейковини - 29,7-30,5 %. Відноситься до сильних пшениць.

АГРОТЕХНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ: сорт високопродуктивний, універсального типу використання. Невибагливий до умов вирощування, попередників і строків сівби, має високу екологічну пластичність. З метою отримання високоякісного зерна потрібно проводити третє підживлення сухими азотовими туками чи позакореневе підживлення карбамідом N10-15 у фазі колосіння - молочна стиглість.
Норма висіву насіння 4,5-5,5 млн. схожих насінин на 1 га залежно від зони вологозабезпечення.

Богиня

Богиня

 

ОРИГІНАТОР: Донецького інституту агропромислового виробництва Української академії аграрних наук.

ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИН УКРАЇНИ з 2008 року.

ЗОНА ВИРОЩУВАННЯ: в зоні Степу та Лісостепу.

АПРОБАЦІЙНІ ОЗНАКИ: рослина заввишки 74-79 см, має колос білого або солом'яно-жовтого кольору пірамідальної форми, середньої щільності, довгий, із помірним восковим нальотом, є остюки. Зимостійкість сорту в умовах проморожування вищесередня; в польових умовах за роки випробування зимостійкість сорту становила 8,7-8,8 бала.
Стійкість до вилягання — 9 балів, до осипання — 8,2-9, до посухи — 7,8-7,9 бала.
За роки випробування сорт слабо уражувався основними хворобами та шкідниками. Середньоранній, достигає за 277-281 добу. Середня врожайність за роки випробування в зоні Степу — 62,0, в зоні Лісостепу — 62,8 ц/га. Маса 1000 зернин — 35,4-37,1 г.

ЯКІСТЬ ЗЕРНА: борошномельні й хлібопекарські показники сорту добрі та відмінні.
14,1-14,2 % білка, 29,0-30,6 — клейковини, сила борошна — 300-412 о. а., об'єм хліба зі 100 г борошна — 1100-1150 мл.

Сильна пшениця.

Контакти

т.: +38 067 480 73 21

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.           facebook button psd48400 

Міністерство

mini 1