Кабмін розробив зміни до Порядку індексації доходів населення, у яких, зокрема, актуалізував приклади її розрахунку.  Проаналізуємо докладніше, що саме зміниться для роботодавців і працівників

 Кабмін розробив зміни до існуючого Порядку індексації доходів населення (далі – Порядок № 1078). Зміни затверджено постановою КМУ від 09.12.2015 р. №1013, яка набере чинності з дати опублікування. Але діятимуть ці зміни – з 01.12.2015 року!

Зміни до п. 5 Порядку № 1078
Раніше цим пунктом передбачалося: якщо відбувається підвищення розміру мінімальної заробітної плати (а це здійснюється лише законодавчо, шляхом затвердження чергового закону про держбюджет на певний рік або змін до нього), місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим. Це означало, що обчислення індексації в такому випадку починається з місяця, наступного за місяцем такого підвищення.
Але, звісно, що не кожне зростання мінімальної зарплати призводить до фактичного зростання окладів (тарифних ставок) працівників. Наприклад, якщо в працівника оклад 10000 грн, то цьогорічне зростання мінімальної зарплати з 1218 грн до 1378 грн не призвело до обов’язку збільшити оклад такого працівника. Такий обов’язок був лише якщо оклад працівника був меншим за 1378 грн.
Тепер порядок нарахування індексації згідно з п. 5 Порядку №1078 змінюється, якщо відбувається фактичне підвищення тарифних ставок (окладів). В такому випадку обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації теж здійснюється з місяця наступного за місяцем підвищення.

Крім того, уточнено, як відбуватиметься індексація зарплати у місяці збільшення окладу (тарифної ставки).

Існує два варіанти

- Сума підвищення більша за суму індексації, яка б нараховувалася, якщо б підвищення зарплати не було.
Наприклад, 1378 – 1218 = 160 грн, а сума індексації 100 грн. В цьому випадку індексація зарплати в місяці підвищення не відбувається. Ця ситуація наочно відображена в прикладі 1 в новому Додатку 4 до Порядку №1078;

- Сума підвищення менша за суму індексації, яка б нараховувалася, якщо б підвищення зарплати не було.

Наприклад, 1378 – 1218 = 160 грн, а сума індексації 200 грн. В цьому випадку індексація у місяці підвищення розраховується як різниця між величиною індексації і розміром підвищення доходу: 200 – 160 = 40 грн. Така різниця додається до суми індексації, у наступних місяцях нарахування зарплати, до її чергового зростання. Ця ситуація наочно відображена в прикладі 2 в новому Додатку 4 до Порядку №1078.

Зверніть увагу: заробітна плата працівника може зростати не тільки за рахунок окладу або тарифної ставки.
У старій редакції п. 5 Порядку № 1078 зазначалося: місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів працівників у зв’язку із розширенням зони обслуговування, збільшенням обсягу робіт, суміщенням професій (посад), виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника, оплатою за роботу за сумісництвом на одному підприємстві, в установі, організації, а також за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим для проведення індексації (у разі, коли не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу)).

Оновлена редакція цього пункту у випадку, якщо зарплата підвищується через встановлення певних доплат, передбачає аналогічне: індексація не зменшується на розмір підвищення заробітної плати. Тобто у місяці збільшення розміру такої надбавки/доплати і далі індексація нараховуватиметься так, ніби постійна складова зарплати і не зростала. Але коли відбудеться підвищення тарифної ставки (окладу), у місяці підвищення для визначення різниці враховуються всі складові заробітної плати, які не мають разового характеру.

Приклад.

У працівника був оклад 2000 грн та постійна надбавка 400 грн. Розмір надбавки збільшили до 500 грн. Але порядок нарахування індексації при цьому не змінюється! Коли відбудеться збільшення окладу, наприклад, до 2700 грн, розмір надбавки залишиться 500 грн, а сума індексації (яка б нараховувалася, якщо б зростання окладу не було) становить 400 грн, тоді різниця розраховуватиметься як (2700 + 500) – (2000 + 500) = 700 грн, яка більша, ніж сума індексації. Тому індексація в місяці підвищення окладу не відбуватиметься.
Ситуація, коли разом із окладом зростає і доплата, надбавка, премія, розмір якої напряму залежить від розміру окладу, наочно відображена в прикладі 3 в новому Додатку 4 до Порядку №1078.

Роботодавець може (а бюджетна юрособа – роботодавець зобов’язаний, якщо відповідне рішення прийме КМУ) переглядати розмір окладів (тарифних ставок), якщо індекс інфляції перевищив 10%.
Працівникам підприємств i організацій, які знаходяться на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку із зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом України „Про індексацію грошових доходів населення” та положень Порядку №1078. Ось тут поки що незрозуміло, що мав на увазі КМУ – або звичайну індексацію такої зарплати (оскільки в згаданому Законі індексація розглядається як підвищення грошових доходів населення), або перегляд окладів (тарифних ставок), аналогічно тому, як це передбачено для бюджетників. Чекатимемо на роз’яснення від Мінсоцполітики.

Зміни до п. 102 Порядку №1078
Працівника переводять в межах одного підприємства на іншу посаду, або переводять на інше підприємство чи місцевість. В цьому випадку, як правило, розмір зарплати працівника змінюється, але не завжди у більшу сторону. Як індексувати таку зарплату?

Що було: Норми п. 10-2 Порядку №1078 зводилися до того, що новий базовий місяць в такому випадку виникне лише тоді, якщо сума збільшення заробітної плати більша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць. Якщо сума збільшення заробітної плати менша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць, або ж зарплата на новій посаді (місці роботи) така ж сама, або навіть менша, ніж за попереднім місцем роботи, базовий місяць не змінюється.

Що змінилося: під цю норму підтягнули і новоприйнятих працівників, а також працівників, які повернулися на роботу після відпустки по догляду за дитиною до трьох років або після неоплачуваної відпустки.
Для них, як і для переведених працівників, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник.
Але про яке підвищення тарифної ставки (окладу) йдеться щодо новоприйнятих працівників? Про останнє минуле чи про наступне майбутнє підвищення? Наразі цього незрозуміло. Якщо їх оклад не переглядатиметься кілька років, то що ж, не індексувати їм зарплату до такого підвищення?

А як бути із тими працівниками, які переведені на іншу посаду і яким зарплата до такого переведення індексувалася? Раніше порядок індексування їх зарплати зберігався до чергового підвищення (це було передбачено п. 102 Порядку № 1078), але тепер відповідні норми з Порядку №1078 або викладено в іншій редакції, або виключено. Що ж робити роботодавцю в такій ситуації? Не індексувати зарплату працівника до її наступного зростання? Чи індексувати, спираючись на той місяць, коли в останній раз за цією посадою збільшувався оклад (тарифна ставка)?
Змінами до Порядку №1078 ці питання не врегульовано, тож, і в цій ситуації доведеться чекати на роз’яснення від Мінсоцполітики.

Контакти

т.: +38 067 480 73 21

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.           facebook button psd48400 

Міністерство

mini 1