Розставити крапки над “і”: що відбувається навколо ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння та садивного матеріалу»

Розставити крапки над “і”: що відбувається навколо ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння та садивного матеріалу»

Конфлікт між державним підприємством «Центр сертифікації та експертизи насіння та садивного матеріалу» (ЦСЕНСМ) та Фермерським господарством «Агропівдень+» щодо права обробки сільськогосподарських земель на Одещині вже неодноразово привертав увагу як представників медіа, так і правоохоронних органів. Попри увагу громадськості та державного власника до цієї проблеми, конфлікт досі не вирішений. 

Представники ФГ «Агропівдень+», компанії-підрядника з вирощування зернових, переконані: таким чином державна компанія порушує чинні умови співпраці та фактично позбавляє права обробляти близько 500 га сільськогосподарських земель в Ізмаїльському районі Одеської області. За послуги, надані державному підприємству, фермери вимагають стягнення суми в 6,4 млн гривень.

Натомість представники ДП «Центр сертифікації...» вважають ці претензії з боку одеських аграріїв безпідставними, вказуючи на ймовірний корупційний зв'язок колишнього менеджменту ДП із зацікавленими сторонами. Крім цього, в «Центрі сертифікації...» відмовляються визнавати наявний борг, називаючи його фіктивним.

У цьому матеріалі спробуємо з'ясувати, в чому суть конфлікту та наскільки є обґрунтованими звинувачення обох сторін.

Договірна основа

Основним предметом суперечки між ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння та садивного матеріалу» та ФГ «Агропівдень+» є можливість обробки та використання 452 га сільськогосподарських земель, що розташовані на території міста Кілії й села Утконосівка Ізмаїльського району Одеської області та належать Кілійській філії ЦСЕНСМ. 

Згідно з документацією, вказані земельні ділянки повинні бути використані під виведення нових сортів насіння і вирощування різних видів зернових з метою розвитку галузі.

У грудні 2016 року тодішній керівник Кілійської філії ЦСЕНСМ Ігор Лиманський уклав договір з директором ФГ «Агропівдень+» Олегом Кройтором щодо виконання робіт по вирощуванню сільськогосподарської продукції на вказаній земельній ділянці. Вартість послуг, передбачених договором між ЦСЕНСМ та ФГ «Агропівдень+», становить майже 6,4 млн гривень.

Окрім того, у червні 2018 року філія в особі директора Ігоря Лиманського, взяла на себе зобов’язання щодо зберігання майна того ж ФГ «Агропівдень+»загальною оціночною вартістю понад 1,5 млн гривень. Рішення оформили у вигляді договору між директорами підприємств — Ігорем Лиманським та Олегом Кройтором

За чинною процедурою укладення договорів, вказані угоди мали пройти процедуру погодження як з генеральним директором ДП «Центр сертифікації...», так і з Фондом державного майна України, який є розпорядником майнових прав держави. Однак, в обох випадках таке узгодження не відбулося. 

Позиція ФГ «Агропівдень+»

За словами директора ФГ «Агропівдень+» Ігоря Кройтора, відбулося порушення умов виконання договору між ДП та фермерським господарством щодо обробки та користування земельною ділянкою Кілійської філії ДП ЦСЕНСМ площею в 452 га з боку державного підприємства. Перш за все, мова йде про те, що ДП блокує можливість подальшої обробки вказаної землі.

Підтверджуючи своє право на подальшу роботу на вказаних землях, у керівництві ФГ  «Агропівдень+» наводять той факт, що у період керівництва ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння та садивного матеріалу» генеральним директором Василем Сахненком та юристом державного підприємства Андрієм Похиленком було ухвалене рішення про стягнення 6,4 млн з ДП на користь «Агропівдня+».

Проведення відповідної операції є свідченням виконання послуг, вказаних у договорі між тодішнім директором Кілійської філії ДП «ЦСЕНСМ» Ігорем Лиманським та керівником «Агропівдень+», відтак у компанії не бачать законних підстав для припинення користування вказаною земельною ділянкою.

Позицію компанії та особисто Ігоря Лиманського підтримує частина депутатів Одеської обласної ради, зокрема представники регіонального представництва ВО «Батьківщина», які виступали з публічними заявами щодо незаконності усунення одеських фермерів від користування вказаною земельною ділянкою.

Позиція ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння та садивного матеріалу»

У відповідь на звинувачення з боку ФГ «Агропівдень+», у ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння та садивного матеріалу» наводять відразу на кілька факторів, що вказують на незаконність та невідповідність угод, підписаних ексдиректором Кілійської філії ДП «Центр сертифікації...» з Олегом Кройтором та його компанією, як нормам українського законодавства, так і ринковим умовам.

Зокрема, в ході внутрішнього аудиту по Кілійській філії ДП «ЦСЕНСМ» у лютому 2020 року представниками ДП було виявлено численні фінансові порушення, зокрема заниження показників урожайності з боку службових осіб філії та завищення витрат на вирощування урожаю з боку службових осіб ФГ «Агропівдень+», що мало наслідком мільйонні збитки для держави.

Так, за умовами договору про зберігання між Кілійською філією ДП «ЦСЕНСМ» та ФГ «Агропівдень+» від червня 2018 року, передбачається, що плата за зберігання становить понад 1,5 млн гривень. Ринкова вартість вказаних послуг не перевищує 1200 гривень на рік. Відтак, мова йде про штучне завищення вартості контракту з боку Ігоря Лиманського в понад 1200 разів.

Новий менеджмент ДП, призначений у червні 2021 року, ініціював подання касаційної скарги у справі про стягнення 6,5 млн гривень, а також заяви до НАЗК щодо вчинення Лиманським та Кройтором корупційного правопорушення. Також ДП направило відповідні заяви до Національної поліції щодо можливого заволодіння вказаними особами державним майном. 

Зловживання керівництва ДП «ЦСЕНСМ»

Фінансовий та господарський ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння та садивного матеріалу» залишається незадовільним. Станом на червень 2021 року, ДП «ЦСЕНСМ» було відповідачем у майже 50 справах і за такою ж кількістю виконавчих проваджень вважалося боржником. Кредиторська заборгованість ДП становила 20 млн гривень, ще 5 млн гривень становив податковий борг. 

Більшість вказаних спорів стосувалися незаконних звільнень та невиплати заробітної плати у 2019-2020 роках, тобто в період керівництва в.о. генерального директора Василя Сахненка, його першого заступника В'ячеслава Білоуса та колишнього юрисконсульта ДП Андрія Похиленка. Врешті-решт, господарською та управлінською діяльністю екскерівництва ДП «ЦСЕНСМ» зацікавились правоохоронні органи. 

У липні 2021 року на ДП «Центру сертифікації...» відбувся обшук за участі працівників СБУ, в ході якого виявили численні порушення, а також спроби незаконного заволодіння державним майном, зокрема земельною ділянкою ДП площею 73,1 га.

Варто зауважити, що саме на період керівництва згаданого Василя Сахненка, звинуваченого правоохоронцями в систематичних зловживаннях та спробах незаконного відчуження державного майна, припадає також рішення про стягнення 6,5 млн боргу з Кілійської філії ДП «Центр сертифікації...» на користь ФГ «Агропівдень+».

Сімейна і партійна підтримки

Серйозним корупційним ризиком, що супроводжує підписання угод між ексдиректором Кілійської філії ДП «Центр сертифікації...» та фермерським господарством, на думку експертів є той факт, що Олег Кройтор,який є директором ФГ «Агропівдень+»,також є рідним братом дружини Ігоря Лиманського

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції», брат дружини посадової особи ДП визначається як “близька особа”. Відповідно, перебуваючи на посаді директора Кілійської філії ДП, Лиманський не мав юридичних прав самовільно укладати угоди з «Агропівдень+».  

За інформацією аналітичної платформи YouControl, Ігор Лиманський, який раніше також був депутатом Кілійської міської ради, під час виконання обов’язків директора Кілійської філії ДП «ЦСЕНСМ» очолював Кілійську районну організацію ВО «Батьківщина». Факт подання новим менеджментом підприємства заяв щодо дій Лиманського та Кройтора викликали протести серед депутатів Одеської облради, що представляють ВО “Батьківщина”.  

Окрім цього, у ДП «ЦСЕНСМ» переконані, що близько 90 одиниць сільгосптехніки, якою «Агропівдень+» надавав послуги «Центру сертифікації...» за договором від червня 2016 року на суму 6,5 млн гривень, раніше була списана з Кілійської філії ДП її колишнім директором Ігорем Лиманським.

Висновок

Оцінюючи загалом ситуацію, що склалася між ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння та садивного матеріалу» та ФГ «Агропівдень+», можемо сказати, що попри обопільні звинувачення сторін у різного роду порушеннях та ухиленнях від виконання договірних зобов'язань, претензії фермерського господарства є переважно необґрунтованими. На це вказують перевірки, здійснювані правоохоронними органами стосовно ексдиректора Кілійіської філії ДП «ЦСЕНСМ» Ігоря Лиманського, а також високий корупційний ризик під час укладення договорів через родинний зв'язок Лиманського з очільником ФГ «Агропівдень+» Олегом Кройтором.

Зазначимо, що стягнення суми в 6,4 млн гривень на користь фермерського господарства відбулося в період правління ДП Василя Сахненка, звинуваченого правоохоронними органами в спробах незаконного відчуження державного майна та систематичних фінансових зловживаннях. Відтак, як робота всього ДП «Центр сертифікації...» у період 2019-2020 років, так зокрема й діяльність Кілійської філії держпідприємства потребують ретельної перевірки.

 

Красовский Степан Фёдорович 

И.о. директора ГП "Центр сертификации зерна и посевных материалов"

Контакти

т.: +38 067 480 73 21

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.           facebook button psd48400 

Міністерство

mini 1